Over Victory Wines

Peter Jansen uit Edam laat Victory Wines herleven: proeverij op 29 oktober

Vinoloog Peter Jansen uit Edam begon 2001 met de import vanuit Fort Edam van Boutique Wineries uit de Kaap, vooral uit Franschhoek. Hij knapte een deel van Fort Edam ervoor op, had er zijn wijnopslag en maakte proefruimtes met alle faciliteiten.

Foto Cor Kes www.luxphotography.nl.

Na enige tijd besloot Staatsbosbeheer dat hij weg moest en dat het Fort een recreatieve bestemming moest krijgen. Jansen stopte noodzakelijkerwijs met Victory Wines (genoemd naar zijn zoon Victor) en een moeilijke periode brak voor hem aan. Inmiddels is de situatie ten goede gekeerd en in mei jongstleden heeft Peter Victory Wines opnieuw opgericht, om te beginnen als importeur/agent voor Weingut Matthias Gaul.

Primeur voor Nederland: Importeur Victory Wines introduceert Weingut Matthias Gaul, winner Deutsche Rotwein Preis in 2015 en 2017 (Vinum)

Beste Rotwein von Deutschland

Door een aanbeveling van zijn vroegere medewerker kwam Jansen in aanraking met Matthias Gaul uit Asselheim en proefde zijn wijnen. Gaul bleek nog geen importeur te hebben voor Nederland. Peter Jansen: “Ik was erg onder de indruk van zijn wijnen en van de prijs/kwaliteit verhouding.” In 2015 en zoals onlangs bekend werd gemaakt ook dit jaar is zijn Pinot Noir Steinrassel Reserve , door het gerenommeerde blad Vinum uitgeroepen tot “Beste Rotwein von Deutschland”. Asselheim ligt in de Nord Pfalz, dit heeft een koel klimaat en dat is heel goed voor de rijping van de Pinot Noir druiven.

Meest presterende wijnhuis

“Matthias is getrouwd met Anne uit de Elzas en hierdoor verzint hij originele wijnen met een blend van Elzas Gewürztraminer met de typische Duitse Rieslingdruif. Weingut Matthias Gaul behoort met zijn wijngaard van 30 hectare (en een productie van circa 300.000 liter per jaar) tot de dertig best presterende wijnhuizen van Duitsland. Niet alleen de Vinum prijswinnende Pinot Noir, maar ook met zijn Rieslings en zijn Sauvignon Blanc behaalde hij hoge scores.” vertelt Jansen enthousiast.

Introductie proeverij voor Nederland

Op zondag 29 oktober, van 13;30 tot 17:00, organiseert Victory Wines in de Lutherse kerk (“De Swaen”), Voorhaven 135 in Edam de introductieproeverij voor Nederland van Weingut Matthias Gaul. Een andere primeur is op het gebied van wijnabonnementen: schitterende kisten, die na het transport gebruikt kunnen worden als kelderkist. Dit alles kan worden geproefd in de gloednieuwe glaslijn van Royal Leerdam: “The Experts Collection”.

Kwaliteitswijnen

Vinoloog Peter Jansen had in zijn Zuid-Afrikaanse tijd (hij had er destijds een huis) zo’n 900 cliënten en 150 horecaklanten. Met zijn nieuwe versie van Victory Wines wil hij geen grote voorraad meer aanhouden, maar wel een brede keus kunnen aanbieden voor zijn proeverijen. Hij mikt op de doelgroep van particulieren en bedrijven en biedt kwaliteitswijnen in de prijsklasse van € 5,– tot zo’n € 30,- per fles.

Jansen vertelt: “De Pinot Noir (Spätburgunder) is een ontzaglijk mooie wijn, te vergelijken met de inmiddels door grote Chinese vraag erg duur geworden rode Bourgogne met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding”. Peter Jansen wijst erop dat hij mooie verpakkingen heeft, zodat bedrijven de wijnen ook als relatie- of personeelsgeschenken een goede bestemming te kunnen geven.

De proeverij op zondag 29 oktober tussen 13.30-17.00 uur moet de ‘wederopstanding’ worden van Victory Wines. Belangstellenden kunnen zich via de e-mail inschrijven. De entreeprijs van € 10,- krijgen de bezoekers terug bij een bestelling vanaf € 100,-.

Meer info: Victory Wines, Peter Jansen, Voorhaven 107, Edam. Tel: 06-12962252 E-mail: peet@www.victorywines.nl