Weingut Matthias Gaul, Asselheim, Pfalz

Matthias Gaul is een jonge wijnmaker die in korte tijd hele hoge ogen gooit in de Duitse’Weinszene’. Ook in Nederland vallen zijn prachtige Pinot Noirs voortdurend in de prijzen. Zo won hij de Duitse Rotweinpreis in 2017, en ook bij Perswijn viel hij met meerdere wijnen in de prijzen, zowel in 2019 als in 2020. Gaul streeft naar een Franse stijl en gebruikt daarom ook Franse Bourgognevaten (pièces) en Franse druivenklonen. Vandaar dat hij Pinot noir op het etiket zet en niet Spätburgunder.

Frans ontbijt met Duitse bubbel

Eigenzinnig wijnhuis

Peter is blij met Gaul

Rijping op Franse eiken Bourgogne vaten

Wijnen

Herr Gaul rot

Rode blend van Pinot Noir en Merlot die ongelooflijk charmant is. Dieprood, zacht, rode bessen, aangename harmonieuze structuur. Zeer delicate tannines en fijne kruiden. Licht gekoeld ook een genot in de zomer. Korte open maceratie, waarbij de puree (sap en bessenschillen) met de hand wordt geplet met een stamper. Langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur. Rijping op de fijne lies tot het vullen.

Herr Gaul weiß

Een verfrissende cuvée van Scheurebe en Müller-Thurgau met slechts 11,5%. Past niet alleen perfect bij zomer en terras, maar verdrijft ook voorjaarsmoeheid en winterblues. Tropische fruittonen. Geurig, bloemig en levendig. Lychee, perzik en zwarte bes.  Langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, rijping op de fijne droesem tot vullend. Houdbaarheid 3 jaar fris en fruitig, daarna harmonieuze rijpheid.

Riesling Steinrassel

Een heerlijk minerale Riesling van een stenig perceel “Steinrassel” omdat de stenen “rammelden” tijdens het bewerken van de grond. De wijnstokken zijn meer dan 40 jaar oud. Spanning, diepte, fruitig en harmonieus. Van een geselecteerd perceel in Asselheim op 200 meter in zuidelijke oriëntatie. Herhaalde handmatige selectie tijdens de rijping. Extra selectie tijdens de oogst. Zachte persing en langzame gisting – soms spontaan – in kleine batches in roestvrijstalen tanks en klassiek Pfalz Halbstück-vat. Lange rijping op de volle lies.

Riesling wit

Een Riesling die niet alleen indruk maakt op Riesling-fans! Delicaat geurend, fijne zuurgraad, harmonieus ingebed in intense fruitaroma’s. De stenige, arme kalksteenbodem geeft karakter en heerlijk frisse mineraliteit. Van diverse wijngaarden in en rondom Asselheim met wijnstokken deels meer dan 30 jaar oud. Langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, rijping op de fijne lies. Houdbaarheid: 3 jaar fris en fruitig, daarna harmonieuze rijpheid.

Sauvignon Blanc

Deze witte wijn scoort met elegantie en zeer fijne en evenwichtige tonen, met kruisbes en zwarte bes. De slanke minerale stijl, zilt en droog. Van kalksteenbodems van wijngaarden in en rond Asselheim. In vergelijking met andere druivenrassen worden de bladeren boven de druiven minder verwijderd (dus meer schaduw), waardoor de wijn een eleganter karakter krijgt. Korte inwerking van de druiven voor extractie van geur- en smaakstoffen uit de schil. Langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, rijping op de fijne lies.

Grauburgunder

Verleidelijk, levendig, speel en ongecompliceerd. In de neus kriebelen kruidige en citrustonen, in de mond heerlijk fris met een aangename delicate kruidigheid. Een aimabele vleier die puur drinkgenot geeft! Van diverse wijngaarden bij Asselheim, merendeels met kalksteenbodems. Wijngaard en oogst terugsnoeien tot een scheut om de opbrengst te verminderen; Selectie op de wijnstok voor de oogst, zodat alleen gezonde bessen hun weg naar de kelder vinden. Langzame gisting in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, rijping op de fijne lies voor rondheid.

Le Grand Fumé

Een ongelooflijk delicate en geurige Sauvignon blanc ‘Fumé’ die scoort met exotische tonen en zwarte bessen. Rijping in hout geeft kracht en warmte met elegante structuur. Mineraliteit zorgt voor levendigheid met zilte noot. Edele finesse! Van geselecteerde wijngaarden in Asselheim op 200 meter in zuidelijke oriëntatie. Handmatige selectie tijdens de rijping en de oogst. Zachte persing van hele druiven en langzame gisting in nieuwe en tot 5 jaar oude barriques. Lange rijping op de volle lies.

Pinot Noir

Goed uitgebalanceerde Pinot Noir met prachtig gestructureerde, zachte body, geheel in Bourgondische stijl. Zijdezachte bessen, harmonieus ingebed in mooie tanninestructuur en mineraliteit. Van wijngaarden met kalksteenbodem in en rond Asselheim. Terugsnoei tot 1 scheut voor extra concentratie. Strenge selectie zodat alleen gezonde bessen hun weg naar de kelder vinden. Traditionele open maceratie, de puree (sap en bessenschillen) regelmatig ondergeduwd met een stamper. Na maceratie minstens 9 maanden rijping in Franse barriques (225l).

Nieuwsbrief.
Met echt nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en u hoort als eerste over nieuwe wijnen en speciale aanbiedingen. Allemaal echt nieuws, fake is er al genoeg!