Azienda Agricola Bissoni, Emilia-Romagna, Italië

Het wijnhuis Bissoni telt 11 hectare waarvan 5 ha aan wijngaard, dat is vrij klein. De Romeien maakten hier al wijn. Galla Placida, dochter van keizer Theodosius, zei bij het proeven van een glas Albana “Deze wijn verdient het gedronken te worden uit goud!”. Vandaar de dorpsnaam Bertinoro, dialect voor gedronken uit goud. Bissoni werkt biologisch, en is gecertificeerd in 2016. Raffaella: “ Wij zijn gasten van dit land en moeten het in harmonie met de natuur bewerken en beter doorgeven”. De bodems bestaan vooral uit mineraalrijke tufsteen met kalk en fossiele schelpen. Onder andere Best Chef in the World Massimo Bottura werkt met Bissoni.

Verser Sangiovese

Jonge uitlopers

Raffaella Bissoni

Raffella Bissoni en Peter Jansen in de wijngaard

Wijnen

Girapoggio
DOC Romagna

Klassieke Sangiovese superiore uit de heuvels rond Bertinoro. Zandige bodem meet klei. Oudere stokken met een medium dichtheid geplant. Spontane vergisting met temperatuur controle op rvs. Rijping op de fijne lie, deels op hout. Goede structuur met tonen van kersen, pruimen, balsamico en kruiden.

Bissoni Riserva
DOC Romagna

Sangiovese van oude stokken (1991) met een lage dichtheid (3300/ha). Spontaan vergist met een maceratie. Van 2-3 weken op rvs. Opvoeding op Franse eiken vaten van 2e en 3e belegging en nog 1 jaar op fles. Die tonen van maraskino-kers, pruim, kruiden tabak. Elegant en lang.

Vigna Collecchio
DOC Romagna

Wordt alleen in de beste jaren gemaakt. Sangiovese van oude stokken (1991), streng geselecteerde oogst. Lange maceratie meer dan 1 maand, deels hele trossen. Rijping 2 jaar op nieuw Frans hout en tenminste 1 jaar op fles. Bewaarwijn (25 jaar+). Rijpe tonen van rode bessen, kersen, balsamico en kruiden. Complexe wijn met veel lengte. Mooie structuur.

Albana Passito
DOCG Romagna

Verleidelijke en complexe edelzoete dessertwijn van de onbekende Albana druif. Indroging aan de stok, met 2/3 botrytis. Selectie in meerdere tris. De rest droogt in kratten. Spontane vergisting met temperatuurcontrole op rvs en hout. Twee jaar rijping op rvs en hout. Intense smaken van abrikoos, dadel, vijg, honing en vanille, saffraan.

Nieuwsbrief.
Met echt nieuws

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en u hoort als eerste over nieuwe wijnen en speciale aanbiedingen. Allemaal echt nieuws, fake is er al genoeg!